barbarahelmer_hf

 

OVER BARBARA HELMER

 

Barbara Helmer (1966) is een Rotterdamse kunstenaar. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en is de laatste jaren onderdeel geweest van exposities bij Galerie Hommes, Wa//sOstrale Dresden en De Kunsthal. Eightfold verkoopt werk uit een serie ‘So Weit Und Doch So Nah’.

 

Zelf nadenken over wat zij precies doet in haar werk is een gedwongen bezigheid. In haar geval raast de realiteit de bezinning voorbij in hetzelfde tempo als waarmee Barbara Helmer de richting in haar werk aanscherpt. Ondanks de steeds terugkerende fascinatie voor de opbouw en samenstelling van kleurdeeltjes zoomt ze verder in tot de kern, letterlijk. De serie zeefdrukken die Eightfold verkoopt bestaat uit componenten en elementen uit luchten of gesteenten en mineralen waarin de overgang tussen kleuren het beeld bepalen. Door het inzoomen is deze serie ontdaan van een context die in eerder werk nog wel aanwezig was. Op steeds abstractere wijze lijkt ze ongrijpbaarheid te willen vangen.

 

Dat Barbara naar eigen zeggen zoekt naar deze kern betekent niet dat zij het formalistische principe aanhangt. Het juiste beeld heeft wat haar betreft geen omgeving of informatie nodig om te communiceren over schoonheid. Het spreekt aan omdat het je oog trekt en is niet afgeleid van een verhaal. Ondanks de vereenvoudigde realiteit in haar werk raakt het aan belangrijke vragen. Zit de essentie van iets in slechts een stukje of in het groter geheel? En kan een beeld haar kern behouden als herkenbaarheid er geen onderdeel van uitmaakt? Desondanks is er in het werk van Barbara Helmer altijd een startpunt. Dat startpunt vormt steeds meer aanleiding om daarvan weg te komen en vrijer om te gaan met het onderwerp. Zij zoekt totdat zij niets meer hoeft uit te leggen.

barbarahelmer_hf

 

ARTIST STATEMENT

 

Een belangrijke motivatie is de nieuwsgierigheid naar het vertalen van een beeld. De structuur of samenstelling in natuur, landschappen en stukken lucht is ongrijpbaar. Dat gebrek aan gegevens dwingt mij deze te vangen en te transformeren naar het platte vlak. Het verrassingselement speelt hierbij een grote rol, of dat nu gelegen ligt in de onvoorspelbaarheid van een zeefdruk of het vermengen van kleur. Dat neemt niet weg dat het eindresultaat zelf het meest belangrijk is.

Cirkel no. 4, So Weit Und Doch So Nah

Cirkel no. 5, So Weit Und Doch So Nah

Cirkel no. 3, So Weit Und Doch So Nah

Facet Roze, So Weit Und Doch So Nah

Facet Groen, So Weit Und Doch So Nah

Quartz, So Weit Und Doch So Nah