canvassen-multiplesWork in progress, Steye Felix, 2015.

TUSSEN FIGURATIE EN ABSTRACTIE

 

We ontmoeten Steye Felix meerdere malen in het centrum van Rotterdam. Steeds is hij al van ver herkenbaar: hip gekleed, nonchalant, met hond Sem aan zijn zij. Sem is zijn muse die altijd waaks toekijkt, haar baasje nooit uit het oog verliezend. Bij een kop koffie stellen we Steye Felix 5 korte vragen over de betekenis van de series ‘When I Sleep I Stop Dreaming’ en ‘Construction Work’, waarvan Eightfold werk verkoopt. Even onrustig als bedachtzaam formuleert hij zijn reacties. 

 

In een van je werken zien we een witte gedaante tegen een roze achtergrond met daarnaast een blauw object dat lijkt te zweven in de ruimte, op weer een ander doek zien we een assemblage die een zandloper lijkt te zijn. Welke onderwerpen stel je centraal in je werk en wat bindt hen?

De objecten of subjecten, hoe je ze ook noemt, zijn zowel symbolisch als qua compositie heel belangrijk in mijn werk. Ik ben steeds op zoek naar elementen waaraan ik enerzijds betekenis geef maar tegelijk informatie uitschakel. Zodoende geeft iedereen een eigen interpretatie aan wat hij of zij ziet. Er is zowel waarneembare herkenbaarheid als afwezigheid van identificatie. Het schuurt een beetje, zegt men soms. Dat heeft te maken met de vereenvoudigde voorstellingen in mijn werk of het feit dat ik slechts een fractie van een totaalbeeld schets.

 

Waarom streef je ernaar de kijker deze beleving te geven?

Door het uitschakelen van informatie in beelden, vormen en kleuren ontstaat een taal zonder herkenbaarheid, daar ben ik naar op zoek. Schoonheid is namelijk een hele andere taal, zonder woorden, zonder informatie die ergens naar verwijst. Het beeld op zich roept schoonheid op, niet waarnaar het beeld verwijst. Dit proces duurt soms wel maanden of jaren, het is gewoon nog niet af zolang de verwijzingen zich manifesteren.

Als gevolg van dit proces is schilderen voor mij eigenlijk een studie naar schilderen. Het onderzoek neemt zo’n belangrijke rol in dat elk werk het resultaat is van een fase of een bepaald stadium afsluit. Om die reden geef ik werken niet vaak namen maar maak ik ze onderdeel van een getitelde serie.

 

CONSTRUCTION WORK

 

Een van de series is ‘Construction work’. Welk onderzoek staat daarin centraal?

De serie Construction Work is ontstaan na een kwetsbare periode in mijn werk. Ik was op zoek naar richting maar kon die niet vinden. Ik heb me bepaalde technieken eigen gemaakt om bijvoorbeeld heel gedetailleerde wolken te schilderen, gewoon om richting te krijgen in mijn werk. Zodra ik iets tot in de puntjes beheerste ging ik door naar het volgende. Volledig richtingloos. Op een bepaald moment besloot ik me de techniek van het filmen eigen te maken. Na het schieten van oneindige hoeveelheden materiaal bleek ik, zonder het te weten, alleen maar details te hebben gefilmd. Dat bleek zo’n zinvolle keuze dat deze waarneming heeft geleid tot een nieuwe interesse voor objecten en vormen. Door het verknippen, dupliceren en ordenen daarvan ontstaat er een nieuwe compositie binnen een zelfgecreëerde context.

Vorig jaar heb ik deels gebruik gemaakt van een collagetechniek binnen mijn werk. Zo werkte ik met doek op doek. Door vormen uit te knippen, kan ik namelijk eindeloos een compositie samenstellen. Dit maakt het werken voor mij spannender, waardoor ik geconcentreerder werk. In mijn onderzoek naar compositie heb ik veel gekeken naar kunstenaars van de nieuwe figuratie en dat is voor mij een van de redenen om in de toekomst naar Belgie te vertrekken.

WHEN I SLEEP I STOP DREAMING

 

In de serie When I Sleep I Stop dreaming lijk je voorzichtig te breken met een aantal grenzen. Bijvoorbeeld omdat je werk meer organisch van aard is dan daarvoor. Welke richting zoek je?

In mijn vorige serie werk kregen vormgebruik en materialiteit een belangrijke rol. Dat laatste, het onderzoek naar de materie, ben ik wellicht onbewust meer gaan uitdiepen met ‘When I Sleep I Stop Dreaming’. Onder andere gelaagdheid is in dit werk erg belangrijk en geeft aantrekkingskracht. Door het gebruik van verschillende verfsoorten naast elkaar ontstaat als gevolg van glanswerking en spiegelingen, diepte. Zo heb ik doeken gemaakt met olieverf, hoog- en zijdeglans lak en acryl. Ook gebruik ik bepaalde schildertechnieken die in combinatie met de ondergrond van linnen en katoen een gelaagd resultaat geeft. Ik werk steeds opnieuw met een samenstelling van elementen die leidt tot inderdaad meer organische composities.

Je refereert regelmatig aan de onderzoeken die je doet. Zijn de onderzoeken de drijfkracht achter het voortzetten van je werk?

Dat klopt. De onderzoeken zijn een zoektocht waarin de richting niet vaststaat en waarbij het vinden van een uitkomst vaak leidt tot een volgende vraag.  Elk werk is onderdeel van een groter verhaal. Door het wijzigen van de combinaties die ik steeds maak verandert de context.